Кореноплодни зеленчуци

Кореноплодни зеленчуци — отглеждат се заради кореноплода, каквито са:

Морков

http://zazz.info/images/gallery/2011_1/266_attach_3109_normal_3.jpgМорковът е от род двугодишни, рядко едногодишни или многогодишни тревисти растения от семейство сенникоцветни. Същесвуват около 60 вида, главно в Средиземноморието, но също в Америка, Африка, Австралия и др. Културният морков е двугодишно зеленчуково и фуражно растение. Стъблото му е високо до 0.70 м, листата са перести, силно нарязани, цветовете - дребни, събрани в сложен сенник. Плодът е сух с две семена, с плоскояйцевидна форма и с четири реда шипчета. Отглежда се заради кореноплода, който е месест и в зависимост от сорта има закръглена, пресечено-конусовидна, вретеновидна или друга форма с червена, жълто-червена, жълта или бяла окраска. През първата година образува бледожълт до червено-оранжев кореноплод. През втората година образува семена и цветове.

Морковът съдържа средно: 88.8% вода, 1.1% азотисти вещества, 0.2% мазнини, 8.2% захари, скорбяла и други вещества, 1% целулоза, 0.7% пепел и витамини A, C, B1 и B2 . Използва се за храна, фураж и като лечебно средство. В България се отглежда навсякъде. По-разпространени сортове: нантски, марктгертнер, едър каротел, за ранно производство: амстердамски.

Репичка

http://zazz.info/images/gallery/2011_1/266_attach_3109_normal_1.jpgРепичката (Raphanus sativus var. radicula) е едногодишно кореноплодно зеленчуково растение от семейство Кръстоцветни. Произхожда от Средна Азия. Отглежда се като зеленчукова култура от около 1000 г. пр.н.е. в Китай, Япония, Египет, Рим и Гърция. Оформени са две групи сортове - европейска и китайска. В България се култивират европейските форми.

Репичката е студоустойчиво и светлолюбиво растение с къс вегетационен период. Кореноплодите са дребни с овална, конусовидна или цилиндрична форма. Външното им оцветяване варира от розово до червено и виолетово или от комбинация от тези цветове. Месото е бяло, сочно, крехко и плътно в свежо състояние (при застаряване се получава така нареченото “Изкуфяване”). При прояждане от червеи придобива вишневочервени нишковидни петна.

Репичките са богати на ензими, минерални соли и витамини. Съдържат етерично масло, което усилва секрецията на храносмилателните жлези. Използва се за консумация в прясно състояние, като най-широкото му приложение е при правенето на пресни зеленчукови салати. Не са подходящи за термична обработка, тъй като месото се скашква и загубва вкусовите си качества.

Репичката се отглежда успешно както на открито така и в оранжерийни условия. В България масово се отглежда в късната есен и рано през пролетта. Кореноплодите са готови за прибиране за около 25-30 дни след поникването на растението. Някои от предпочитаните сортове за отглеждане в България са: „Сакса 2“, „Софийски превъзходни“, „Любими“, „Бисер“, „Червени с бели опашки“ и др.

Ряпа

http://zazz.info/images/gallery/2011_1/266_attach_3109_normal.jpgРяпата (Raphanus sativus var. major) е едногодишно или двугодишно зеленчуково растение с кореноплод от семейство кръстоцветни. Произхожда от Средна Азия. Отглежда се като зеленчукова култура от преди 3 000 години в Китай, Япония, Египет, Гърция и Рим. В Източна Азия и Западна Европа е създадено голямо разнообразие от форми и сортове. Не е известно кога е пренесена в България, но се култивира от векове (на една от фреските в Боянската черква от 13 век е изобразена ряпа). Ряпата е студоустойчиво и светлолюбиво растение. Кореноплодите са едри (диаметър 10-15 см), овални, конусовидни или цилиндрични. Външната обвивка е оцветена в бяло, черно, кафяво, червено, виолетово или жълтозеленикаво. Месото е бяло, лекорозово или жълтеникаво, плътно, крехко, сочно, при някои сортове леко лютиво. Ряпата съдържа ензими, минерални соли, витамини и етерично масло. Консумират се сурови и за направа на салати. Не са подходящи за термична обработка, тъй като месото се скашква. В зависимост от времето на отглеждане и от вегетационния период сортовете се делят на летни, есенни и зимни. В България най-голямо значение имат зимните сортове, които се сеят през юли-август и се прибират през октомври-ноември. Вегетационният период е около 90 дни. От 1 декар се получават около 2000-2500 кг кореноплоди, които се съхраняват в ровници. Два от най-отглежданите сортове в България са Зимна бяла ряпа и Зимна черна ряпа.

Целина

http://zazz.info/images/gallery/2011_1/266_attach_3109_normal_2.jpgЦелината (Apium graveolens), позната още като керевиз или кервиз, е двугодишно тревисто растение от семейството на магданоза и моркова — Сенникоцветни (Apiaceae).