Топ 8 полезни зеленчуци

Чесън

Чесънът е незаменим при простудни заболявания. Неговата употреба намалява риска от възникване на рак на стомаха и подобрява работата при храносмилането. Важно негово свойство е че защитава от риск на сърдечно-съдови заболявания, като добре почиства кръвоносните съдове и пречи за тяхното запушване.

Лук

Лукът е не само полезен продукт, но и панацея за много болести. Всеки ден добавяме лук в почти всички ястия, но никой не се замисля какви витамини, минерали и микроелементи съдържа както една глава лук или връзка зелен лук.
Лукът влияе добре на работата на черния дроб, щитовидна жлеза, сърдечно-съдовата система. Той повишава имунитета и лекува настинки. Сок от лук лекува настинка. Този лечебен ефект се дължи на една особена съставка на лука - фитонциди. Тези вещества забавят разпространението на патогени и са способни напълно да ги унищожат. Дори и по време на топлинна обработка, лука практически не губи лечебните си свойства.

Моркови

Те съдържат бета-каротин, който неутрализира свободните радикали, които разрушават структурата на гена и предизвикват рак. Освен това има положителен ефект върху кожата и зрението. Бета-каротина се разтваря добре в мазнина, затова в салата от моркови обезателно добавете масло.

Пипер

Лютият пипер подобрява обмяната на веществата и така допринася за намаляване на теглото. Капсацина, който се намира в пипера подобрява работата на стомашните сокове и пречи на растежа на вредните бактерии в стомаха и червата.
Сладкият пипер също е полезен. Той съдържа не само витамин С, но на багрилото лутеолин. Дори и в съвсем малки дози, лутеолина потиска развитието на ракови заболявания, предпазва от сърдечно-съдови заболявания.

Броколи

Те са перфектен източник на калий, калций, фолиева киселина, целулоза, бета-каротин и витамин С. Съдържат фитонутриенти, които предотвратяват появата на захарен диабет, исхемична болест на сърцето и някои видове рак.

Спанак

Спанакът е богати на витамин А, калций, фолиева киселина, желязо, витамин В2 и B6, витамин С. Укрепва имунната система и намалява вероятността от някои видове рак.

Зелените листа на зеленчуците

Те са с ниско съдържание на калории и имат груби влакна, които стимулират перисталтиката. Ястия с такива зеленчуци ни снабдяват с фолиева киселина и провитамин А, а също и важни микроелементи като магнезий. Някои зеленчуци от тази групата, като спанак, съдържат много лутеин, който забавя растежа на туморите на простатата, особено в съчетание с ликопен, намиращ се в доматите.

Сладки картофи

Съдържат много бета-каротин, витамини C, B6 и калий. Имат ниско съдържание на мазнини и калории.