Плодови зеленчуци

Плодови зеленчуци — отглеждат се заради плода. Към тази група спадат:

Домат

http://zazz.info/images/gallery/2011_1/266_attach_3105_normal.jpgДоматът (Solanum lycopersicum) е растение от семейство Картофови (Solanaceae). Родина на домата са Централна и Южна Америка, от Мексико до Перу. Той е многогодишно растение с кратък живот, отглеждано като едногодишно растение, обикновено достигащо 1-3 м височина със слабо дървесно стъбло, което обикновено лази по други растения.Листата са сложни,текоперести дълги 10-25 см, с 5-9 листенца, всяко от които е до дълго до 8 см, с назъбен ръб.Различават се два типа листа:обикновен тип и картофен тип. Стъблото и листата са мъхести. Цветовете са с диаметър 1-2 см, жълти на цвят, с 5 заострени венчелистчета. Събрани са в класовидно съцветие по 3-12. Плодът е съестен, ярко оцветен (обикновено червен от пигмента ликопен) месест семков плод с диаметър 1-2 см при дивите растения и обикновено много по-голям при културните.Плодът е сочна двугнездна или многогнездна ягода с различна форма или големина.Теглото може да достигне от 1-2гр до 500 и повече при едроплодните домати.

Думата домат произлиза от езика нахуатъл — „томатл“.

Пипер

http://zazz.info/images/gallery/2011_1/266_attach_3105_normal_4.jpgПиперът (Capsicum annuum) е едногодищно зеленчуково растение от семейство картофови, което се отглежда в продължение на хилядолетия по цял свят. Родина му са тропическите части на Америка.

Плодът на Пипера е Чушка, различна по форма, големина (маса от 5 до 200 g), цвят и вкус. Съдържа от 2 до 8 % захари, около 1,5 % белтъчини, а лютивите сортове съдържат алкалоида капсаицин. Богати са на витамин С - до 240 mg в 100 g, което ги поставя на челно място сред всички зеленчуци.

Чушките на пипера са подходящи за готвене, салати, подправки, а някои видове - и за лекарства или за декоративни цели. Съществуват стотици видове с различни размери, форма и цвят. Най-разпространените цветове са червените и зелените, но има също и бели, жълти, оранжеви, бордо, виолетови и други. Традиционната форма е овална и издължена.

Интересно е, че най-разпространеният сорт сладък пипер в Русия, камбата, е наричана там болгарский перец (български пипер).

Диня

http://zazz.info/images/gallery/2011_1/266_attach_3105_normal_2.jpgДиня (в зависимост от района в България наричана още карпуз, любеница или бостан) (Citrullus lanatus[1]) е наименованието на вид тиквови растения, както и на техните плодове. Според възприетата класификация на земеделските култури е плодов зеленчук. Плодът на динята е ягодовиден и има гладка кора (зелена или жълта) и сочна, сладка, обикновено червена вътрешност. Смята се, че произлиза от Южна Африка, където видът има най-голямо генетично разнообразие. Кореновата система достига до 2 м. дълбочина и 3 м. диаметър. Стъблото е стелещо се, с 3-4 скелетни разклонения, които са овласени.

Пъпеш

http://zazz.info/images/gallery/2011_1/266_attach_3105_normal_1.jpgПъпешът (Cucumis melo) е едногодишно влечащо се и пълзящо растение от семейство Тиквови. В Европа са познати над 500 сорта. Произхожда от Предна Азия.

 

 

 

 

 

Краставица

http://zazz.info/images/gallery/2011_1/266_attach_3105_normal_3.jpgКраставицата е едногодишно двусемеделно растение от семейство тиквови. Съдържа голямо количество вода (98%) и е силно разпространена в България. Семената са бели, с дължина до 1 сантиметър. Засажда се в началото на май и се бере през август. Известни сортове са „Сандра“ и „Гергана“. Сред тях важно място заемат и дребните краставички, наречени корнишони. Известни сортове от тях са „ТОНИ“ и „Деликатес“.