Листни зеленчуци

Листни зеленчуци — отглеждат се заради листата. Към тази група се отнасят:

http://zazz.info/images/gallery/2011_1/266_attach_3106_normal_2.jpgСпанак

Спанакът (Spinacia) е род тревисти растения от семейството на ряпата — Amaranthaceae. Като листен зеленчук се отглежда Spinacia oleracea. Листата са богати на белтъци, железни и калциеви соли и витамин A, B1, B2, C (аскорбинова киселина) и PP.

 

 

http://zazz.info/images/gallery/2011_1/266_attach_3106_normal_1.jpg

 

Салата

Салата е кулинарен продукт, сервиран обикновено като предястие, приготвено от нарязани и смесени зеленчуци, плодове или зеленчуци и плодове. Името салата идва от френската дума "salade", която произлиза от латинската - „salata“. Салатите в повечето случаи се сервират студени (с малки изключения), често се добавят към сандвичи или като гарнитура към основни ястия. В някои видове салати могат да бъдат добавени месо, морски дарове, колбас, сирене, яйца и други.

Най-често салатите биват заливани със зехтин или олио, смесени с оцет (сос винегрет) и добавена готварска сол. В някои страни добавят сметана. Често се добавят хлебни късчета, изпържени в масло, които се наричат кротони. Салати могат да се сервират освен като предястие, така и като десерт във вид на „плодова салата“. Салатите могат да бъдат смесвани в най-причудливи варианти, например яйца с майонеза и скариди или яйца с пиле, риба тон, скариди, и шунка. В Източна Европа особено популярна е руска салата с майонеза и руска салата с червено цвекло.

В много случаи се сервират с дресинг.

http://zazz.info/images/gallery/2011_1/266_attach_3106_normal.jpgМаруля

Марулята (Lactuca sativa) е растение, срещащо се в умерените ширини. Спада към семейство Asteraceae. Култивира се най-вече заради листата, които се използват за храна. В много страни марулята се яде студена без термична обработка.

От нея се правят салати, използва се като гарнитура за хамбургери, прибавя се и към много други ястия.